Kraamzorg

Ondersteuning tijdens je kraambed

De bevalling is achter de rug! Na al die maanden is jullie kindje dan eindelijk geboren. Gefeliciteerd! De komende acht dagen worden je kraambed genoemd. Het is nu tijd om te rusten, te herstellen én jullie baby te verzorgen en te leren kennen. Gelukkig krijg je hulp in deze bijzondere week.

Wanneer je kraamzorg via kraamzorgburo Zwanger & Zo ontvangt, bepaal je samen met de kraamverzorgende de werkzaamheden. Geen enkel gezin is hetzelfde. Daarom vinden wij het erg fijn dat jij aangeeft wat je verwacht van ons.

Tijdens jouw kraamtijd zorgt onze kraamverzorgende ervoor dat jij goed herstelt van je bevalling en daarnaast optimaal kunt genieten van je baby. Wij laten je precies zien hoe je de baby verzorgt en helpen je daarnaast met de (borst)voeding.

Arbocheck

Wij zijn verplicht om ons aan de regels van de Arbowet te houden. Dit is in het belang van onze kraamverzorgenden. Om na te gaan of deze wet wordt nageleefd, hanteren wij de Arbocheck. Deze is terug te vinden onder downloads en wordt ook tijdens het intakegesprek besproken.

Borstvoeding of flesvoeding

Tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk nagedacht over het geven van borst- of flesvoeding. Deze keuze is geheel persoonlijk. Natuurlijk informeren wij je graag over de mogelijkheden en ondersteunen wij jou waar mogelijk.

Veilig slapen

De veiligheid van je kindje is natuurlijk van het grootste belang. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en delen onze adviezen graag met je.

Vroegtijdige inzet partus

Al onze kraamverzorgenden zijn geschoold in vroegtijdige inzet partusassistentie wat inhoudt dat je al eerder kunt bellen voor kraamzorg. De kraamverzorgende kan dan voor de bevalling bij je aanwezig zijn en je zo optimaal begeleiden.

Opstartzorg

Als je (poliklinisch) bevallen bent in het ziekenhuis of in het Geboortezorghuis, ga je vaak binnen een paar uur weer naar huis. Om je dan niet alleen te laten met je baby bieden wij ‘opstartzorg’. Tijdens de intake vertellen we je graag hoe je opstartzorg kunt aanvragen.

Uitgestelde kraamzorg

Deze zorg is bedoeld voor moeders van wie de baby pas na tien dagen thuiskomt uit het ziekenhuis. Wil je weten of je recht hebt op deze zorg? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar. Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen.

Intake kraamzorg

Rond de zevende maand van je zwangerschap nemen wij contact met je op voor het plannen van een intake. Dit gesprek is bedoeld om je voor te bereiden op wat je tijdens je kraamtijd kunt verwachten. Ook kun je al jouw wensen bespreken, vragen stellen en krijg je aanvullende informatie.

Taken kraamverzorgende

De kraamverzorgende leert je alles over de verzorging en het gedrag van de baby. Dit betekent ook dat zij je begeleidt bij het geven van borstvoeding. Daarnaast controleert ze dagelijks jouw herstel en checkt ze de gezondheid van je kindje. Ook helpt ze met kleine huishoudelijke taken.

Vergoedingen en uren kraamzorg

Als kersverse moeder kun je uitgaan van 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Hoeveel uren kraamzorg je precies krijgt, wordt aangegeven tijdens het intakegesprek. In overleg met je verloskundige en de kraamzorg kan het aantal uren worden uitgebreid.

Veelgestelde vragen coronavirus

Tijdens je zwangerschap zal je wel veel vragen hebben wat betreft het coronavirus. Wij hebben antwoord gegeven op de meest gestelde vragen rondom het virus.