Veilig slapen

De veiligheid van je kindje is natuurlijk van het grootste belang. Wij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en delen onze adviezen graag met je.


Babynestje
Een babynestje is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand, waarin je je baby neerlegt. Een babynestje creëert een geborgen plekje.
In principe is er niets mis met het product als het op een veilige manier gebruikt wordt. En veilig betekent in dit geval, onder toezicht. Wil een ouder de pasgeboren baby een beschut plekje geven op een kleed of in de box, dan kunnen ze overdag een babynestje gebruiken, mits ze de baby in de gaten houden.


Babynestje als slaapplaats
Helaas wordt het babynestje door veel fabrikanten en winkeliers aangeprezen als slaapplaats. Er wordt letterlijk gezegd “leg het nestje in het wiegje of het bed van de ouders en de baby ligt veilig tussen de zachte randen van het babynestje”. Maar die zachte randen zijn nu juist het probleem! Als de baby met het hoofdje opzij draait of begint te rollen kan het met het mondje en neusje tegen deze zachte rand aankomen en daardoor minder goed ademhalen.


Ons advies voor het gebruik van een babynestje:
Wij raden het gebruik van een babynestje af in jouw bed, de wieg of het ledikant. De opstaande zachte randen vormen een risico. Zodra een baby gaat omrollen, bestaat de kans dat hij met het gezichtje tegen dit kussenachtige materiaal aankomt, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Om deze reden raden wij ook het gebruik van hoofdbeschermers, grote knuffels en stabilisatierollen en -wigjes in het bedje af.

Gebruik je een babynestje in een box of op een kleed op de grond, hou dan altijd toezicht.


Co-sleeper
Een co-sleeper is een wiegje dat gebruikt kan worden als losstaande wieg, maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd of aangezet worden. Tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde, die de moeder kan laten zakken als de baby gevoed moet worden. Een mooie, praktische oplossing om je baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn of haar eigen bedje.


Verschillende co-sleepers
Bij de meeste co-sleepers is het mogelijk om de opstaande zijkant die grenst aan het ouderlijk bed omlaag te klappen op het moment dat je de baby wilt voeden. Er zijn zelfs co-sleepers waarvan de zijkant kan worden opengeklapt en als brugfunctie tussen wieg en ouderlijk bed kan worden gebruikt. Bij het gebruik van een co-sleeper is het belangrijk dat als moeder en kind gaan slapen, de zijwand van het babybedje weer volledig omhoog gezet wordt. Zo voorkom je dat de baby in het grote bed rolt, in de spleet tussen de matrassen terecht komt of dat het beddengoed van de ouders in het babybedje komt.


Koop- en gebruikstips voor een co-sleeper
Een co-sleeper dient in hoogte verstelbaar te zijn, zodat het op gelijke hoogte ingesteld kan worden met jouw bed. Het aanschuifbedje moet goed tegen het bed aangeschoven en vastgemaakt kunnen worden. Zo voorkom je dat het aanschuifbedje wegschuift, terwijl de zijwand naar beneden geklapt is.

Een co-sleeper is geen noodzakelijk product. Ouders kunnen ook prima een normaal wiegje of ledikant op de ouderlijke slaapkamer plaatsen in de eerste maanden na de geboorte. Wat niet verstandig is om te doen, is het verwijderen van één zijde van een gewoon kinderledikant om dit ledikant vervolgens als aanschuifbedje te gebruiken. Dit omdat je dan geen zijwand meer hebt die je kunt sluiten na het voeden.


Onderstaande video’s bieden je meer informatie over het creëren van een veilige slaapplek.