Wat moet ik regelen?

Tijdens de zwangerschap zijn er best veel dingen die je moet regelen. De meeste zaken bespreek je tijdens de consulten met jouw verloskundige, zodat alles op tijd geregeld is. Denk hierbij aan het aanmelden voor de kraamzorg en het inlichten van je werkgever.

Kraamzorg
Ben je 10- 12 weken zwanger? Dan is het een mooi moment om de kraamzorg te regelen. Doe wel eerst navraag bij je zorgverzekeraar met welke kraambureaus zij samenwerken. Zo weet je zeker dat je kraamzorg wordt vergoed. Er zijn vervolgens een aantal acties die je richting jouw zorgverzekeraar moet nemen. Hierin adviseren wij je graag.


Moeders voor Moeders
De organisatie Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelt zij urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het HCG-hormoon gehaald, dat vervolgens wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Wil je meer informatie of je aanmelden? Neem dan een kijkje op hun website.


Kinderopvang
Kiezen jullie ervoor om gebruik te gaan maken van een kinderopvang of gastouder? Wacht dan niet te lang met het aanmelden van de kleine. Bij veel kinderdagverblijven en gastouders zijn lange wachtlijsten.


Erkenning
Woon je samen en ben je niet getrouwd? Dan heeft jouw partner niet automatisch gezag over jullie kind. Je partner zal het kind daarom moeten erkennen bij het gemeentehuis.


Werkgever inlichten
Je bent als werknemer verplicht om je zwangerschapsverlof minimaal negen tot zeven weken voor jouw verlof aan te vragen. We raden aan om zo vroeg mogelijk te vertellen dat je zwanger bent. Zeker als je werkomstandigheden risico’s met zich meebrengen, of als je last hebt van zwangerschapskwaaltjes.


Zwangerschapscursus
Als je het leuk vindt, kun je je ook opgeven voor een zwangerschapscursus. Tijdens deze cursussen wordt aandacht besteed aan de zwangerschap en bevalling en krijg je algemene informatie. Benieuwd welke cursussen er zijn? Er zijn verschillende folders te verkrijgen bij de assistente.


Geboorteaangifte
Binnen drie werkdagen na de geboorte moet jullie pasgeboren baby worden aangegeven. Dit moet in de gemeente waarin jullie kindje geboren is. Neem hiervoor een ID-kaart, paspoort, trouwboekje, erkenningsakte of rijbewijs mee.


Babyuitzet
Voor de verzorging van jouw baby heb je veel spullen nodig. Op bepaalde spullen zoals een babykamer of kinderwagen zit vaak een lange levertijd. Probeer deze daarom op tijd te bestellen.