Als je als reisliefhebber je eerste kind krijgt, krijg je het gegarandeerd te horen van je sommige mensen: ‘Nou, zeg maar dag tegen al die avontuurlijke reizen, met een baby gaat dat zeker niet meer lukken.’
Dat dit niet het geval hoeft te zijn, bewijzen de vele ‘reizen met kinderen’ blogs al. Het is wel degelijk mogelijk om met een baby op reis te gaan.
Maar wanneer plan je de eerste vakantie met je baby? Natuurlijk hangt het helemaal van jezelf en je baby af of wanneer je voor het eerst met je pasgeboren baby op vakantie gaat.
En met de juiste voorbereidingen maak je het jezelf een wat makkelijker.
1. VRAAG OP TIJD EEN PASPOORT OF ID-KAART AAN VOOR JE PASGEBOREN BABY
Vroeger mocht een baby bijgeschreven worden op het paspoort van de ouders, maar dat is niet meer zo. Tegenwoordig heeft een baby in Nederland wanneer je over de grens gaat zijn eigen paspoort nodig. Deze is vijf jaar geldig. Om een paspoort of id- kaart aan te kunnen vragen bij je gemeente, moet je ook een pasfoto van je baby laten maken waarbij je de baby rechtop moet houden, er geen handen zichtbaar mogen zijn en beide ogen open moeten zijn. Dit is meestal een uitdaging bij een baby die zijn hoofd nog niet rechtop kan houden dus neem hier de tijd voor. Hoe lang het aanvragen van een babypaspoort duurt is afhankelijk van jouw gemeente, maar houd rekening met minstens een week.
2. MAAK GEEN VAKANTIEPLANNING: JUST GO WITH THE FLOW
Een vakantie met je baby moet er op gericht zijn om te genieten van jullie nieuwe gezin, niet om zoveel mogelijk te zien en doen. Als reiziger in hart en nieren wil je natuurlijk wel iets zien van de omgeving, maak daarom van tevoren een lijstje met bezienswaardigheden in de omgeving. Als er dan een moment is waarop jullie iets willen gaan doen, kun je zonder eerst te hoeven zoeken lekker op pad. Maak zeker geen dag tot dag planning, dat levert je alleen maar stress op, omdat dit waarschijnlijk onhaalbaar is met je newborn. Just go with the flow is het motto van deze reis!
3. EERSTE VAKANTIE MET JE BABY? GA MET DE AUTO!
Het is heerlijk als je tijdens je eerste vakantie met een baby geen keuze hoeft te maken in de spullen die je mee wilt nemen. Wanneer je kiest voor een vliegvakantie, beperkt de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen je. Tijdens een autovakantie kun je gewoon de auto volladen met alles wat je misschien wel nodig denkt te hebben. Een autovakantie is dan ook een ideale vakantie met een baby! Kinderwagen, draagzak, verschoningskussen, autostoeltje, wipstoel, badje, boxkleed. hups, alles gewoon meenemen, dan kun je op je vakantieadres van alles tevoorschijn toveren. Minimalistisch reizen komt later wel weer.
4.VLIEGEN MET EEN BABY? ZO WERKT HET!
Baby’s tot 2 jaar vliegen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gratis. Dat scheelt behoorlijk in de kosten!
Je baby heeft dan geen eigen stoel, maar dat is in het eerste jaar zeker nog niet nodig. Als je kindje geen eigen stoel heeft, is de hoeveelheid bagage die je voor hem mag inpakken wel beperkt
Je kunt bij de vliegmaatschappij navraag doen hoeveel je mee mag nemen.
Neem een buggy of draagzak mee. Vergeet niet dat je vaak een eind moet lopen op het vliegveld. Eerst naar de incheckbalie, dan door naar de douane en vervolgens richting de gate. Zodra je baby groter (en zwaarder) wordt, is het niet meer zo fijn om hem de hele tijd op je arm te dragen. Zorg er daarom voor dat je een draagzak (of draagdoek) meeneemt. Als je kindje al wat ouder is, is een buggy ideaal, deze mag je tot aan de gate meenemen, zodra je het vliegtuig in stapt geef je de buggy af, en zelf bij sommige buggy’s (die het juiste formaat hebben) mag je die meenemen het vliegtuig in ( mits er genoeg ruimte is, dit hoor je vaak wel bij het inchecken)
Voeding meenemen: Het is (op de meeste vliegvelden) toegestaan om verpakte babyvoeding mee te nemen. Denk aan kant-en-klare papjes, flesvoeding en koekjes. Je mag water meenemen, maar maximaal in hoeveelheden van 100 ml (geseald in plastic zakjes). In het vliegtuig is vaak ook kraanwater beschikbaar. Zet babyvoeding wel apart op de band. Zo verklein je de kans dat je extra lang moet wachten omdat ze je tassen moeten controleren.
5. GA ONDERWEG BIJ JE BABY ZITTEN
Kies je voor een autovakantie, zorg dan bij het inpakken van de auto voor een vrij plekje op de achterbank. De kans is namelijk groot dat een van jullie af en toe achterin bij de baby wil zitten en het is vervelend om onderweg de auto te moeten ompakken. Achterin zitten is het handigst wanneer je baby even onrustig is, je kunt hem dan gemakkelijk een speentje toestoppen of even troosten/in slaap helpen. Zo hoef je niet bij elk tankstation te stoppen, dat maakt de reis een stuk leuker!
6. KIES VOOR EEN (RUIME) ZELFVOORZIENENDE ACCOMMODATIE
Maak het jezelf vooral zo comfortabel mogelijk tijdens zo’n eerste vakantie. Een accommodatie die ruim en zelfvoorzienend is draagt hier zeker aan bij. Natuurlijk kun je gerust uit eten gaan wanneer je baby makkelijk slaapt, maar het is fijn als je hier niet afhankelijk van bent. Wanneer je zelf kunt koken, kan dit ook gewoon even snel tussendoor en ben je nergens van afhankelijk. Een huisje of appartement is hiervoor heel geschikt. Kies het liefst voor een huisje of appartement met meerdere kamers, zodat je niet op je tenen hoeft te lopen omdat de baby in dezelfde ruimte slaapt. Een buitenruimte is ook echt fijn, zodat je tijdens de slaapjes kunt genieten van een goed boek in de zon, of een plons kunt nemen in het zwembad. Neem dus ook zeker een babyfoon mee, of installeer een babyfoon-app op twee telefoons.
7. PLAN ACTIVITEITEN RONDOM DE VOEDINGEN EN SLAAPJES
Wanneer je op vakantie gaat met je newborn, heb je natuurlijk te maken met veel voedingen en slaapjes, vaak om de 3 uur. Als hier al enige regelmaat in zit, kun je je activiteiten hier omheen plannen en er zelfs handig gebruik van maken om je baby te laten slapen. Een mooie wandeling in de natuur met de kinderwagen of draagzak of een autorit naar een leuk dorpje of bezienswaardigheid zorgt er vaak al voor dat je baby makkelijk in slaap valt én jullie zijn er gelijk lekker op uit! Idealiter zorg je ervoor dat je klaar voor vertrek bent vlak voor een voeding, zodat je meteen na de voeding op pad bent en weer terug bent voor de volgende voeding. Of je neemt gewoon een thermosfles water mee om een flesje te maken. Geef je borstvoeding? Dat heb je natuurlijk altijd gewoon bij je!
8. NEEM EEN LAMPJE MEE VOOR DE NACHTVOEDINGEN
Omdat je niet weet hoe de verlichting is in je accommodatie die je boekt voor de vakantie met je baby, kun je het beste zelf een zacht, dimbaar lampje meenemen voor de nachtvoedingen.
Zo voorkom je dat je ’s nachts in fel licht de baby moet voeden en iedereen dus klaarwakker is.
9. SLAAP OVERDAG BIJ
De eerste weken met een newborn zijn intens. Alles is nieuw en daarbij heb je weinig nachtrust. Gebruik je vakantie dan ook vooral om wat uit te rusten overdag, slaap gewoon gezellig met je baby mee! Tip: neem een hangmat mee om zelf in te relaxen! Geen zin om te slapen overdag? Je kunt ook de slaaptijd van je baby gebruiken om heerlijk tijd voor jezelf te pakken, boekje lezen, podcast luisteren of heerlijk luieren in de zon.
10. DRAAG JE BABY OP VAKANTIE IN EEN DRAAGDOEK OF DRAAGZAK
Zeker newborn baby’s vinden het vaak heerlijk om gedragen te worden in een draagdoek of draagzak. En slapen hier vaak ook goed in tijdens een wandeling. Voor jezelf is het ook handig om een draagdoek of draagzak mee te hebben, zeker voor wandelingen waarbij je loopt over onverharde wegen of in de bergen. Ook trappen wil je liever vermijden met een kinderwagen.
Er zijn speciale draagzakken waar newborns (vanaf kledingmaat 56) ook in gedragen kunnen worden.